miercuri, 17 iulie 2019

Cinci jurnalişti băcăuani laureaţi la evenimente naţionale şi internaţionale


R. D. Busnea, Doru-Dinu Glăvan, L. Popa, Cornel Cepariu
 Leonard Popa şi Dan Romulus Busnea s-au aflat între cei 12 laureaţi ai Galei Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), eveniment găzduit, într-o atmosferă stilată şi festivă, de principalul studio de emisiuni din cadrul Televiziunii Române, la finalul lunii iunie.
În competiţia derulată, în actuala ediţie, sub genericul „Tot ce-i românesc nu piere” se înscriseseră 97 de competitori – jurnalişti seniori ori tineri din presa scrisă, radio, televiziune, presa online din Bucureşti şi din toate judeţele ţării, precum şi din media în limba română de peste hotare – pentru obţinerea premiilor care urmau să ateste, potrivit preşedintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, „greutatea şi relevanţa discursului jurnalistic românesc într-o societate democratică”.
Leonard Popa este un pasionat al scrisului, al presei online, dar, mai ales, un jurnalist creator de publicaţii având un profil parcă uitat în România de astăzi. Din 2011, coordonează publicarea revistei color „Sportul băcăuan”, practic unică în ţară prin profilul său. Atleţi şi atlete, voleibalişti şi voleibaliste, handbalişti şi handbaliste, gimnaste, sportivi laureaţi pe plan internaţinal în haltere, lupte, tir şi alte sporturi îi sunt prieteni pentru că a scris despre ei fie laudativ, fie în note critice. Adi, cum îi spun prietenii, a coordonat şi apariţia editorială a câte două ediţii din „Almanahul sportiv” şi „Almanahul jurnaliştilor băcăuani”, alte două publicaţii, unice la rândul lor prin profil, apărute sub sigla filialei UZPR Bacău.
„Trebuie să remarcat, obligatoriu, faptul că prezenţa notabilă a lui Leonard între laureaţii din acest an ai Galei este şi urmarea firească a existenţei unei şcoli de jurnalişti sportivi valoroşi, cu remarci speciale către Ştefan Olteanu, cel care a descoperit-o, publicistic vorbind, pe Nadia Comăneci, şi Dan Sion, un gazetar din stirpea lui Ion Chirilă, adică ziaristul-scriitor pentru care metafora şi cultura sunt unelte de lucru”, a mai subliniat preşedintele Cornel Cepariu.

Leonard Popa a contribuit, totodată, la realizarea primului număr al publicaţiei „CONTEX” a UZPR, filiala Bacău-Neamţ, apariţie editorială primită cu mare entuziasm în lumea presei româneşti din ţară şi de peste hotare, una care îşi croieşte, speră, sub coordonarea lui Ştefan Radu, un loc pentru evidenţiere în Gala Premiiilor UZPR de anul viitor.
„Este un premiu care poate lansa cariera jurnalistică a oricărui ziarist. Eu, după peste 30 de ani de presă, mă bucur că am atras atenţia Uniunii Ziariştilor Profesionişti, casa noastră, a tuturor jurnaliştilor, aşa cum foarte inspirat mărturisea cineva de la pupitrul Galei. Pe de altă parte, premiul obţinut consider că aparţine întregii filiale Bacău, după cel primit anul trecut de Mihai Buznea, unul dintre mentorii noştri dintotdeauna. Este şi un merit al tuturor celor cu care am început proiectul jurnalistic al «Sportului băcăuan», în 2011, Adrian Amalanci, Dan Sion, Victor Eugen Mihai, Răzvan Pesa Mosa şi Costin Alexandrescu, dar şi al colaboratorilor la celelalte reviste şi lucrări jurnalistice de colectiv iniţiate în judeţul Bacău”, a punctat Leonard Popa, în cadrul al Galei Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Romulus Dan Busnea, distins la secţiunea „Online”, s-a remarcat prin lucrări editoriale şi publicistice în domeniul turismului. Nimic din ceea ce poate uimi pe călător pe Valea Trotuşului nu i-a scăpat „condeiului” său electronic.
„Sunt un laureat în premieră, spune Romulus Dan Busnea. Mi s-a înmânat un premiu care mă onorează şi care încununează activitatea mea jurnalistică şi publicistică de până acum. Mulţumesc UZPR, mulţumesc jurnaliştilor şi scriitorilor băcăuani de la care am avut ce învăţa, mulţumesc familiei mele, Danielei şi fiicei mele, Romina-Andreea, pentru întreaga lor susţinere şi, nu în ultimul rând, Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Salvamont Bacău, pentru faptul că o parte din obligaţiile mele profesionale sunt ceea ce eu iubesc: valorile culturale şi spirituale româneşti.”.
La rândul lor, Jurnaliştii Mihai Buznea şi Eugen Vreman au primit distincţiile „Credinţă şi loialitate” în cadrul unei ceremonii derulate, tot la final de iunie, în Sala „Constantin Brâncuşi” din incinta Parlamentului României . Evenimentul, organizat de Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a marcat a V-a ediţie Zilei jurnalistului Roman.
„Seniorii presei din judeţul Bacău s-au remarcat, în ultimul an, a subliniat Doru Dinu Glăvan în cadrul festivităţii de înmânare a premiilor, prin publicarea unor cărţi de publicistică remarcate şi la Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus”, dar şi implicându-se in susţinerea site-ului UZPR cu articole manifestând credinţă şi loialitatea faţă de valorile naţionale”.
Anul trecut, Mihai Buznea fusese laureatul Secţiunii «Presă Scrisă», în cadrul Galei Premiilor UZPR, găzduită şi transmisă de Televiziunea Romană.
Lucrările de caricatură şi fotografie semnate VEM reflectă „istorii adevărate ale timpului actual”, puncta scriitorul Ion Fercu referindu-se la creaţiile lui Victor Eugen Mihai, colegulul nostru în Filiala băcăuană a UZPR, creatorul paginilor de copertă ale Revistei „Context”, dar şi cel care a ajuns (prin distincţia primită în China, la finalul unui important eveniment la care au fost prezenţi mai bine de 300 de creatori din 89 de state ale lumii) la un număr de 50 de premii naţionale şi internaţionale prin care i-au a fost recompensate lucrările sale în 21 de state ale lumii.
Ion Fercu afirmă despre creaţiile lui VEM că „sunt ca un magnet pentru spirit”. Şi continuă: „Ţi se tolănesc în suflet, se zbenguie metafizic acolo şi-ţi zămislesc, în sinteze aiuritor de seducătoare, istorii despre repere esenţiale ale fiinţării noastre. Caricatura, s-a spus, este adesea cea mai adevărară istorie a timpului, căci ea este glumă elevată aşezată estetic pe trupul unui adevăr. VEM este creator de asemenea istorii. Cu el se măsoară, ehei!, ipocrizia, cupiditatea, lehamitea, prostia, absurdul, hoţia, fariseismul, oportunismul, minciuna, răutatea, cinismul, corupţia, derizoriul, falsul moralism, ticăloşia, superficialitatea, lichelismul, politicianismul, nihilismul, vanitatea, mai ales vanitatea, doamna păcatelor omeneşti. Caricaturile lui Victor Eugen Mihai cuceresc prin… solemnitatea zâmbetului pe care ţi-l provoacă. Lucrările sale nu stârnesc hohote de râs, ci admirabile aventuri estetice ale sufletului intrat în dialog cu esenţe în care a fost picurat vitriol terapeutic, suflet în care şi-a stabilit reşedinţa de gală – o adevărată oază a provocărilor spiritului – elevatul bobârnac etic. Orice creaţie VEM mă trimite către virtuţile operei deschise schiţate de Umberto Eco. Ca principiu estetic, desenele lui VEM nu poartă, de regulă, titluri, nu sunt însoţite decât foarte rar de cuvinte care ne-ar putea sugera ceva. Imaginea este totul. TU, privitorul, eşti chemat să decriptezi sensuri, să aşezi în istoria spiritului lecturi posibile, să participi, alături de Autor, ca o Şeherezadă locuită de gena umorului. Prezent la vernisajul expoziţiei girate de filiala băcăuană a UZPR, plasticianul Vasile Crăiţă-Mândră, despre care VEM zice că este «un uriaş al artei caricaturii, al artelor plastice”, ne-a spus că a descoperit printre exponatele lui Victor Eugen Mihai „caricaturi geniale». Înclin să cred că artistul plastic VEM este un apropiat al teoriei esteticii «fiinţei» (M. Heidegger, H. G. Gadamer), cea care descrie arta ca pe o modalitate de acces la esenţa lucrurilor, la fiinţa înţeleasă drept centru ontologic de referinţă”, subliniază Ion Fercu.
Despre (re)numele VEM, criticul literar Gheorghe Iorga zice admirabil: „VEM nu are […] sinonime! Pentru că e unic. Ar putea fi, ce-i drept, un cod sau o unitate de măsură în vreun dicţionar de termeni tehnici pentru caricaturişti”.
 „În urmă cu doi ani şi jumătate, atunci când se înfiinţa filiala Bacău-Neamţ a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, unul din obiectivele, este drept unul nemărturistit, dar prezent în minţile iniţiatorilor săi, era acela de a aduce în atenţia publică valoarea, strădania şi tenacitatea numelor de jurnalişti băcăuani, deschiderea către naţional şi chiar intenaţional a presei din judeţul Bacău, în condiţiile în care mass-media clasică se află în restrângere la nivelul judeţului Bacău, iar cea online este mai puţin cunoscută. Şi, iată, chiar peste aşteptările noastre, sigla UZPR a fost de foarte bun augur, oferind posibilităţi de afirmare atât pe site-ul acestei organizaţii profesionale cu peste 3.500 de membri din ţară şi străinătate, dar mai cu pregananţă în ultimul an. Faptele demonstrează, iată, că avem oameni capabili să se întreacă în ale jurnalismului cu orice competitor din ţară, talentul şi efortul lor primind recompensele unor jurii formate din personalităţi ale publicisticii româneşti ori din domeniul cultural şi ştiinţific”, sustine Cornel Cepariu, preşedintele filialei UZPR Bacău-Neamţ.

Ştefan OLTEANU (U.Z.P.)

Remember Nadia Comăneci – 60

Lacrimi şi aur, la Phenian


Startul în sezonul competiţional 1974 a fost neobişnuit de tardiv: trecuseră cinci luni fără nici un concurs! Nadia, Teodora, Georgeta şi celelalte colege ale lor intră în atmosfera de concurs abia pe 9 iunie¸ cu prilejul «Triunghiularului» Liceul de gimnastică - Denver Colorado (S.U.A.) şi o mai veche cunoştinţă, echipa poloneză W. K .S. «Zawisza» Bydgoszcz. Oneştencele au câştigat confortabil: 1. L.G. Oneşti 184,85 p; 2. Denver Colorado 181, 10 p; 3, W.K.S. «Zawisza» 155,75 p. Nadia Comăneci s-a clasat prima la individual compus, cu 37,50 p, urmată de Debbie Hill (Denver) 37,30 p şi Luminiţa Milea, cu 36,80 p, Nadia câştigând, de asemenea, la sărituri, paralele şi sol. Pe podium au mai urcat Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Iuliana Marcu, Luminiţa Milea şi Mariana Cojanu. In faţa echipei antrenate de soţii Karolyi stătea acum cel mai mare obiectiv al anului 1974: cea de-a treia ediţie a «Cupei Prietenia». Intensitatea antrenamentelor a urcat din nou în graficul ţinut cu grijă de soţii Karolyi.

(Citiţi articolul integral!)

Carmen MIHALACHE

Un reporter care respectă
blazonul profesiei

Am avut câteva zile plăcute în care m-am plimbat cu domnul Neagu Udroiu prin toată lumea. Cunoscutul ziarist a fost un adevărat globe-trotteur, care a ajuns în multe locuri de pe mapamond, în câteva continente, ţări, capitale, unde a întâlnit mari personalităţi ale vieţii social-politice sau culturale. Şi ca ambasador, în Finlanda şi Estonia, a avut experienţe diverse şi interesante, pe care le-a povestit în multe pagini inspirate. Desigur, plimbarea mea a fost una în imaginaţie, intermediată de scrisul domniei sale, viu, atractiv, nuanţat, din volumul al doilea al lucrării „Jurnalismul -Studenţie fără frontiere”.

(Citiţi articolul integral!)