Despre Marius Mircu



Marius Mircu
        
Marius Mircu (n. 9 iunie 1909, Bacău – d. 4 septembrie 2008, Tel Aviv, Israel) (pseudonimul lui Israel Marcus) a fost un reporter, redactor, scriitor şi istoric evreu-român.
Părinţii săi au fost croitori.
Este fratele lui Solomon Marcus şi al lui Marcel Marcian.
A urmat studii liceale la Bacău şi facultatea de drept la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1936. A început să fie reporter, la "Gazeta", în perioada şcolară şi a continuat până în 1938. În perioada guvernelor antisemite a fost ales preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Scriitori şi Artişti Evrei din România. După al doilea război mondial, a fost primul jurnalist care a scris despre Pogromul de la Dorohoi, Pogromul de la Iaşi şi lagărele din Transnistria.
Între 1942-1987 conduce secţia de arhivă-documentare a Comunităţii Evreilor din Bucureşti şi a F.C.E.R. (Federaţia Comunităţillor Evreieşti din România).
Între 1946-1949 este secretar general de redacţie la Naţiunea (condusă de George Călinescu).
A fost primul director al Muzeului de Istorie a Evreilor (1982-1987), înfiinţat la iniţiativa rabinului şef al comunităţiilor evreieşti din România dr. Moses Rosen.
A emigrat în Israel în 1987 şi a colaborat la postul de radio Kol Israel (Vocea Israelului), unde a prezentat un serial cu 200 de episoade dedicate istoriei presei evreieşti din România.
Marius Mircu a scris mai mult de patruzeci de cărţi, uneori sub pseudonimul G. M. Vlădescu sau sub numele real, Israel Marcus.

(Date suplimentare găsiţi pe Wikipedia)

Articole despre Marius Mircu:

Trei mari români: evreii Marius Mircu, Marcel Marcian şi Solomon Marcus

Reporter pentru eternitate

Un evreu cinstit, Marius Mircu,
despre regimul aplicat de Ion Antonescu evreilor

Ştefan OLTEANU (U.Z.P.)

Remember Nadia Comăneci – 60

Lacrimi şi aur, la Phenian


Startul în sezonul competiţional 1974 a fost neobişnuit de tardiv: trecuseră cinci luni fără nici un concurs! Nadia, Teodora, Georgeta şi celelalte colege ale lor intră în atmosfera de concurs abia pe 9 iunie¸ cu prilejul «Triunghiularului» Liceul de gimnastică - Denver Colorado (S.U.A.) şi o mai veche cunoştinţă, echipa poloneză W. K .S. «Zawisza» Bydgoszcz. Oneştencele au câştigat confortabil: 1. L.G. Oneşti 184,85 p; 2. Denver Colorado 181, 10 p; 3, W.K.S. «Zawisza» 155,75 p. Nadia Comăneci s-a clasat prima la individual compus, cu 37,50 p, urmată de Debbie Hill (Denver) 37,30 p şi Luminiţa Milea, cu 36,80 p, Nadia câştigând, de asemenea, la sărituri, paralele şi sol. Pe podium au mai urcat Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Iuliana Marcu, Luminiţa Milea şi Mariana Cojanu. In faţa echipei antrenate de soţii Karolyi stătea acum cel mai mare obiectiv al anului 1974: cea de-a treia ediţie a «Cupei Prietenia». Intensitatea antrenamentelor a urcat din nou în graficul ţinut cu grijă de soţii Karolyi.

(Citiţi articolul integral!)

Carmen MIHALACHE

Un reporter care respectă
blazonul profesiei

Am avut câteva zile plăcute în care m-am plimbat cu domnul Neagu Udroiu prin toată lumea. Cunoscutul ziarist a fost un adevărat globe-trotteur, care a ajuns în multe locuri de pe mapamond, în câteva continente, ţări, capitale, unde a întâlnit mari personalităţi ale vieţii social-politice sau culturale. Şi ca ambasador, în Finlanda şi Estonia, a avut experienţe diverse şi interesante, pe care le-a povestit în multe pagini inspirate. Desigur, plimbarea mea a fost una în imaginaţie, intermediată de scrisul domniei sale, viu, atractiv, nuanţat, din volumul al doilea al lucrării „Jurnalismul -Studenţie fără frontiere”.

(Citiţi articolul integral!)