miercuri, 15 august 2018

Tropăială centenară


Ştefan RADU

A trecut mai bine de jumătate din acest an al Centenarului Marii Uniri. Deocamdată contabilizăm simpozioanele, expoziţiile, lansările de carte şi festivalurile folclorice organizate în diverse colţuri de ţară, cu mijloace locale şi entuziasm provincial. Orice manifestare cu lustru intelectual – chit că e la a nu ştiu câta ediţie! – este pusă sub logo-ul aprobat de Guvern. Executivul abia către finalul lunii iulie a aprobat un buget consistent pentru finanţarea muzeelor, monumentelor, bibliotecilor şi a altor instituţii culturale. Nu ştim dacă pe lista bunăvoinţei ministeriale vor intra şi proiectele începute cu trei-patru ani în urmă, ivite din iniţiativa unor intelectuali ce au reuşit să convingă autorităţile judeţene sau comunale să contribuie cu ceva bani şi mult sprijin moral. Oricum, la finalizare, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale bifează la capitolul „realizări centenare” toate aceste manifestării locale. Exact cum fac românii când un sportiv, care ani de zile şi-a plătit din propriul buzunar echipamentul, antrenorii, tratamentele medicale şi deplasările la competiţii, iese campion: „Suntem mândri că am învins! Noi, românii, suntem cei mai buni!”...
Parcă a venit un „ordin de sus” şi tot ce mişcă-n ţara asta Centenar se numeşte: expoziţiile pictorilor naivi, crosurile bicicliştilor, serbările ţâncilor din clasele primare, renovarea unor şcoli care n-au mai văzut var de pe vremea lui Spiru Haret sau publicarea în regie proprie a unor plachete de poezie... „patriotică”. Până şi agenţiile de publicitate se întrec în a crea fel de fel de clipuri pe tema Centenarului. Unii ne îndeamnă să cumpărăm ceafă de porc, mici şi piept de pui ca să-ncingem un grătar dedicat Marii Uniri. O companie de telefonie ne îndeamnă să vorbim între noi cât n-am făcut-o în o sută de ani! Continuând în felul acesta, până în decembrie, simbolistica Marii Uniri se va demonetiza, va cădea în derizoriu. Centenarul devine o interminabilă şuşanea profitabilă doar pentru funcţionărimea de la „centru”, mândră că românii sărbătoresc din zori până în seară. Ne rămâne speranţa că prin octombrie sau noiembrie vom avea parte inaugurarea marilor monumente finanţate de Executiv, de lansarea tratatelor de istorie şi a compendiilor realizate de Academie, de prezentarea unui proiect de ţară pentru următorii o sută de ani...
Puţine sunt construcţiile durabile care să marcheze în deceniile următoare momentul 2018. La Buhuşi, de exemplu, un colectiv condus de inimosul profesor şi scriitor Ion Fercu, vreme de patru ani, a muncit la elaborarea unei interesante şi exhaustive monografii a oraşului. Proiectul a fost finanţat exclusiv Primărie, Consiliul local şi câţiva agenţi economici care nu au ţinut seama de criza economică. La festivitatea de lansarea a lucrării bineînţeles că nu au lipsit reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei. „Aici, acum, ne aflăm în plin Centenar” – ne-a asigurat secretarul de stat de la Minister. „Nu înţeleg de ce cârcotim toată ziua, de ce contestăm ceea ce se face. Criticile agresive, protestele în stradă nu arată că am fi buni români.” Ce legătură o fi între mitingurile din Bucureşti şi monografia de la Buhuşi doar oficialii supăraţi vor fi ştiind... Singura certitudine rămâne că echipa condusă de Ion Fercu a lucrat singură, cu sârguinţă şi cu dragoste de locurile natale. Diplomele şi medaliile „Centenar” le-a meritat cu prisosinţă şi este singurul gest guvernamental concret. 
Un banc vechi vorbeşte despre un şoricel care traversa un pod alături de un elefant. Sub greutatea pachidermului, podul vibra din toate încheieturile. Şoricelul, mândru peste măsură, zice către tovarăşul său de drum: „Tropăim, tropăim!” În realitatea noastră centenară nici nu mai ştim cine este şoarecele şi cine este elefantul. Comunităţile mici, asociaţiile culturale, bisericile, şcolile dau dovadă de implicare totală pentru a marca Marea Unire, pentru a cinsti eroii locului, pentru a ridica monumente şi a pune plăci comemorative, pentru a lăsa o urmă densă de dragoste şi respect pentru istoria acestui veac pe care îl sărbătorim. Din când în când, de aceste evenimente se lipeşte şi „elefantul” guvernamental lăsând impresia că tropăie.

Ştefan OLTEANU (U.Z.P.)

Remember Nadia Comăneci – 60

Lacrimi şi aur, la Phenian


Startul în sezonul competiţional 1974 a fost neobişnuit de tardiv: trecuseră cinci luni fără nici un concurs! Nadia, Teodora, Georgeta şi celelalte colege ale lor intră în atmosfera de concurs abia pe 9 iunie¸ cu prilejul «Triunghiularului» Liceul de gimnastică - Denver Colorado (S.U.A.) şi o mai veche cunoştinţă, echipa poloneză W. K .S. «Zawisza» Bydgoszcz. Oneştencele au câştigat confortabil: 1. L.G. Oneşti 184,85 p; 2. Denver Colorado 181, 10 p; 3, W.K.S. «Zawisza» 155,75 p. Nadia Comăneci s-a clasat prima la individual compus, cu 37,50 p, urmată de Debbie Hill (Denver) 37,30 p şi Luminiţa Milea, cu 36,80 p, Nadia câştigând, de asemenea, la sărituri, paralele şi sol. Pe podium au mai urcat Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Iuliana Marcu, Luminiţa Milea şi Mariana Cojanu. In faţa echipei antrenate de soţii Karolyi stătea acum cel mai mare obiectiv al anului 1974: cea de-a treia ediţie a «Cupei Prietenia». Intensitatea antrenamentelor a urcat din nou în graficul ţinut cu grijă de soţii Karolyi.

(Citiţi articolul integral!)

Carmen MIHALACHE

Un reporter care respectă
blazonul profesiei

Am avut câteva zile plăcute în care m-am plimbat cu domnul Neagu Udroiu prin toată lumea. Cunoscutul ziarist a fost un adevărat globe-trotteur, care a ajuns în multe locuri de pe mapamond, în câteva continente, ţări, capitale, unde a întâlnit mari personalităţi ale vieţii social-politice sau culturale. Şi ca ambasador, în Finlanda şi Estonia, a avut experienţe diverse şi interesante, pe care le-a povestit în multe pagini inspirate. Desigur, plimbarea mea a fost una în imaginaţie, intermediată de scrisul domniei sale, viu, atractiv, nuanţat, din volumul al doilea al lucrării „Jurnalismul -Studenţie fără frontiere”.

(Citiţi articolul integral!)