joi, 22 noiembrie 2018

Filiala Bacău a UZPR, în premieră la Târgul de Carte “Gaudeamus”

Cornel CEPARIU

  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a inclus, în premieră,  în cadrul standului propriu deschis la ediţia a XXV-a a prestigioasei manifestări Târgul Internaţional ,,Gaudeamus – Carte de Învăţătură" şi producţia editorială din acest an a membrilor UZPR  din Filiala Bacău – Neamţ.  “Almanahul filialei-ediţia 2018”, “Almanahul sportiv băcăuan 2018”, ambele volume editate de filiala jurnaliştilor băcăuani, au constituit reale atracţii, atât prin ineditul unor asemenea apariţii editoriale, care reflectă  activitatea jurnaliştilor dintr-o zonă a României, dar şi prin materiale publicistice inedite aduse în atenţia numerosului public ce a fost prezent, în perioada 16 -19 noiembrie la manifestările din cadrul prestigiosului eveniment găzduit de pavilionul central din complexul expoziţional şi de afaceri ROMEXPO. De asemenea, cititorii au putut vedea expuse şi volumele cu creaţii ale  jurnaliştilor băcăuani Mihai Buznea (laureat în anul 2018 la Gala UZPR găzduită şi transmisă, în direct, de Televiziunea Română în luna august, a.c.) şi Ion Enache. Academicianul Ioan Aurel Pop a fost Preşedintele de Onoare al ediţiei din acest an a Târgul Internaţional ,,Gaudeamus – Carte de Învăţătură".

 Prestigioasa manifestare culturală, care a împlinit un sfert de veac de la înfiinţare, a stat sub semnul a trei remarcabile aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a fost prezentă, pentru prima dată, la acest târg, cu un stand incluzând producţii editoriale proprii, cărţi şi publicaţii editate de ziariştii-scriitori, membri ai UZPR. Programul prezenţei Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Târgul „Gaudeamus” a inclus lansări editoriale – „Povestea unui steag tricolor”, de Ioan Ion Diaconu (reeditare 2018, ediţia a II-a, îngrijită de Mădălina Corina Diaconu), „Amprenta unui gând”, de Ion Andreiţă, „O ultimă iubire”, de Corneliu Filip, „Ecouri din lumină”, de Lică Pavel, „Poeme înlăcrimate”, de Dumitru Buţoi, „Lecturi cu premeditare”, de Marian Nencescu, „Viaţa ca un spectacol”, de Viorel Popescu, „Însemnările unei Femei în Tranziţie” şi „Republica Moldova – prizonieră a Geopoliticii între Bruxelles şi Moscova”, de Corneliu Filip sau „Timbre de lipit pe suflet”, de Firiţă Carp. Un moment aparte l-a constituit sesiunea de desen live cu autorul de benzi desenate Mihai Grăjdean. Prezentările acestor volume, precum şi discuţiile pe marginea activităţii editoriale a UZPR au fost susţinute, printre alţii, de Dragoş Şeuleanu, Dan Dungaciu, Dorel Vidraşcu, Ştefan Mitroi, Ducu Bertzi sau Florin Dochia.

Ştefan OLTEANU (U.Z.P.)

Remember Nadia Comăneci – 60

Lacrimi şi aur, la Phenian


Startul în sezonul competiţional 1974 a fost neobişnuit de tardiv: trecuseră cinci luni fără nici un concurs! Nadia, Teodora, Georgeta şi celelalte colege ale lor intră în atmosfera de concurs abia pe 9 iunie¸ cu prilejul «Triunghiularului» Liceul de gimnastică - Denver Colorado (S.U.A.) şi o mai veche cunoştinţă, echipa poloneză W. K .S. «Zawisza» Bydgoszcz. Oneştencele au câştigat confortabil: 1. L.G. Oneşti 184,85 p; 2. Denver Colorado 181, 10 p; 3, W.K.S. «Zawisza» 155,75 p. Nadia Comăneci s-a clasat prima la individual compus, cu 37,50 p, urmată de Debbie Hill (Denver) 37,30 p şi Luminiţa Milea, cu 36,80 p, Nadia câştigând, de asemenea, la sărituri, paralele şi sol. Pe podium au mai urcat Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Iuliana Marcu, Luminiţa Milea şi Mariana Cojanu. In faţa echipei antrenate de soţii Karolyi stătea acum cel mai mare obiectiv al anului 1974: cea de-a treia ediţie a «Cupei Prietenia». Intensitatea antrenamentelor a urcat din nou în graficul ţinut cu grijă de soţii Karolyi.

(Citiţi articolul integral!)

Carmen MIHALACHE

Un reporter care respectă
blazonul profesiei

Am avut câteva zile plăcute în care m-am plimbat cu domnul Neagu Udroiu prin toată lumea. Cunoscutul ziarist a fost un adevărat globe-trotteur, care a ajuns în multe locuri de pe mapamond, în câteva continente, ţări, capitale, unde a întâlnit mari personalităţi ale vieţii social-politice sau culturale. Şi ca ambasador, în Finlanda şi Estonia, a avut experienţe diverse şi interesante, pe care le-a povestit în multe pagini inspirate. Desigur, plimbarea mea a fost una în imaginaţie, intermediată de scrisul domniei sale, viu, atractiv, nuanţat, din volumul al doilea al lucrării „Jurnalismul -Studenţie fără frontiere”.

(Citiţi articolul integral!)