luni, 26 noiembrie 2018

Primul eveniment "Context"


 Luni, 26 noiembrie 2018, la sediul Prefecturii Bacău, în Sala Mare de festivităţi, Filiala Bacău a UZPR a organizat un amplu eveniment cultural, menit să facă mai bine cunoscute activităţile jurnaliştilor membri ai organizaţiei. În primul rând, a fost lansarea volumelor recent publicate de către colegii ziarişti Ioan ENACHE („Iudacainul”), Mihai BUZNEA („Drumuri şi popasuri”) şi Liliana ADOCHIŢEI („Bacăul în anii Primului Război Mondial”). A urmat, apoi, ieşirea în lume a primului număr al Revistei CONTEXT, publicaţie a Filialei Bacău a UZPR. Momentele au fost înnobilate de recitalul remarcabil al unui cvartet al elevilor Liceului de Artă. Evenimentul a fost onorat de prezenţa prefectului judeţului Bacău, d-na Maricica COŞA, alături de d-l Valentin IVANCEA (subprefect), d-l Dragoş ŞTEFAN (viceprimar), Dumitru BRĂNEANU (preşedintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor).

 
Cu acest prilej, d-na prefect Coşa a anunţat amenajarea unui spaţiu, în incinta instituţiei pe care o conduce, destinat jurnaliştilor care vor să transmită în redacţiile lor informaţiile cât mai repede. Biroul respectiv are conexiune rapidă la internet şi toate facilităţile pentru o comunicare eficientă.
Un motiv de satisfacţie pentru organizatorii evenimentului a fost prezenţa în sală a numeroase personalităţi ale vieţii culturale, universitare şi creative băcăuane: Carmen MIHALACHE – director al Revistei ATENEU, criticul literar Petre ISACHI, Eugen Verman, Cornel GALBEN, poeta Violeta SAVU, Traian VALERIU – fost director al Teatrului Bacovia şi mulţi alţii. Nu în ultimul rând, au onorat cu prezenţa lor activitatea jurnaliştilor reprezentanţi ai învăţământului, profesori de la C. N. „Ştefan cel Mare”, Liceul de Artă, Şcoala „N. Iorga”, Şcoala Ardeoani.

Ştefan OLTEANU (U.Z.P.)

Remember Nadia Comăneci – 60

Lacrimi şi aur, la Phenian


Startul în sezonul competiţional 1974 a fost neobişnuit de tardiv: trecuseră cinci luni fără nici un concurs! Nadia, Teodora, Georgeta şi celelalte colege ale lor intră în atmosfera de concurs abia pe 9 iunie¸ cu prilejul «Triunghiularului» Liceul de gimnastică - Denver Colorado (S.U.A.) şi o mai veche cunoştinţă, echipa poloneză W. K .S. «Zawisza» Bydgoszcz. Oneştencele au câştigat confortabil: 1. L.G. Oneşti 184,85 p; 2. Denver Colorado 181, 10 p; 3, W.K.S. «Zawisza» 155,75 p. Nadia Comăneci s-a clasat prima la individual compus, cu 37,50 p, urmată de Debbie Hill (Denver) 37,30 p şi Luminiţa Milea, cu 36,80 p, Nadia câştigând, de asemenea, la sărituri, paralele şi sol. Pe podium au mai urcat Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Iuliana Marcu, Luminiţa Milea şi Mariana Cojanu. In faţa echipei antrenate de soţii Karolyi stătea acum cel mai mare obiectiv al anului 1974: cea de-a treia ediţie a «Cupei Prietenia». Intensitatea antrenamentelor a urcat din nou în graficul ţinut cu grijă de soţii Karolyi.

(Citiţi articolul integral!)

Carmen MIHALACHE

Un reporter care respectă
blazonul profesiei

Am avut câteva zile plăcute în care m-am plimbat cu domnul Neagu Udroiu prin toată lumea. Cunoscutul ziarist a fost un adevărat globe-trotteur, care a ajuns în multe locuri de pe mapamond, în câteva continente, ţări, capitale, unde a întâlnit mari personalităţi ale vieţii social-politice sau culturale. Şi ca ambasador, în Finlanda şi Estonia, a avut experienţe diverse şi interesante, pe care le-a povestit în multe pagini inspirate. Desigur, plimbarea mea a fost una în imaginaţie, intermediată de scrisul domniei sale, viu, atractiv, nuanţat, din volumul al doilea al lucrării „Jurnalismul -Studenţie fără frontiere”.

(Citiţi articolul integral!)